قاتل فشار خون بالا
به گزارش انجمن های سایه، ایسنا/ سارا فوضی اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که بیماران پرفشاری خون با آن روبه رو هستند، نوسانات فشار خون است به نحوی که شخص دچار کاهش ناگهانی یا افزایش ناگهانی فشار خون می شود در واقع همین نوسانات فشارخون خیلی خطرناکتر از پرفشاری خون مطلق است که باید حتما با مشاوره با پزشک و دارو تحت کنترل قرار بگیرد.
وی مطرح نمود: پرفشاری خون دلایل مختلفی دارد که می توان از جمله مسائل ژنتیکی، اضطراب، استرس، چاقی، اضافه وزن، رژیم غذایی غلط، بی تحرکی و نمک را نام برد زیرا مصرف بی رویه نمک یکی از متهمان اصلی پرفشاری خون در بیشتر افراد جامعه است.
فوضی بیان نمود: در اشخاصی که فشارخون آن ها وابسته به داروی خاصی نیست و یا اینکه دوز دارویی آن ها در حد پائینی است میتوان با مصرف دمنوش های گیاهی فشار خون خود را کنترل و کاهش دهند.
وی اضافه کرد: یکی از دمنوش های موثر در کنترل و کاهش فشار خون، می توان به دمنوش آویشن با عناب، دمنوش چای سبز، دمنوش بابونه، دمنوش چای کوهی، دمنوش چای تُرش، دمنوش گل گاوزیبان و لیموامانی اشاره کرد.
فوضی ادامه داد: پرفشاری خون یکی از بیماری هایی است که به دلیل سبک غلط زندگی، بی تحرکی و استفاده زیاد از نمک و غذاهای پرچرب در تعداد زیادی از افراد در سنین مختلف به آن مبتلا می شوند و متاسفانه میزان ابتلا به بیماری پرفشاری خون در بین جوانان به دلیل استفاده از غذاهای پرچرب و فست فود ها و غذاهای آماده و نمک سود روزبه روز در حال افزایش است.
به گفته این کارشناس تغذیه، با کنترل فشارخون می توان از بسکمک از پیامدهای مخرب ناشی از فشارخون و تاثیر منفی آن برروی سایر ارگان های بدن پیشگیری کرد، زیرا اگر به هر دلیلی بیماری های فشار خون کنترل نشوند سبب آسیب رساندن به سلامتی قلبی و عروقی و سلول های بینایی چشم و سلامت سلول های کلیوی و بافت کلیه می شود.
وی این نکته را حائز اهمیت دانست و گفت: اشخاصی که دچار پرفشاری خون هستند و در حال حاضر از داروهای شیمیایی و با تجویز پزشک از داروی خاصی استفاده می نمایند، به هیچ وجه مجاز به استفاده از دمنوش های گیاهی نیستند زیرا ما در بحث حوزه گیاهان دارویی نوعی تداخل داروهای گیاهی و شیمیایی را داریم و این نکته بسیار حائز اهمیت است که افرادی که در حال حاضر از داروهای کاهنده فشارخون مصرف می نمایند مجاز به استفاده همزمان از دمنوش های گیاهی نیستند زیرا باعث تداخلات گیاهی شیمیایی شده و اثرات منفی بسکمک به دنبال خواهد داشت.
سارا فوضی اظهار داشت: پرفشاری خون در اغلب افراد بدون علائم بوده اما علائمی همچون تاری دید، احساس زنگ در گوش، اختلال در تنفس، سردرد، تپش قلب، خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه، نامنظم بودن ضربان قلب و همچنین سردردهایی که در پس سر و در ساعات اولیه صبح اتفاق می افتد می تواند یکی از علائم پرفشاری خون بوده و برای تشخیص نهایی آن حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
فوضی یادآورشد: یکی از موارد حائز اهمیت در بحث پرفشاری خون این است که در اشخاصی که فشارخون کنترل نشده دارند، علائم افزایش با کاهش فشار خون کاملا مشابه است و لازم است که برای تشخیص نهایی به مراکز اورژانسی ارجاع داده شوند زیرا هرگونه استفاده از درمان های خانگی بدون ارجاع به مراکز اورژانسی می تواند عملکرد نامناسبی داشته و باعث ایجاد یک سری مسائل در افراد شد.
وی اضافه کرد: گل جامائیکا (Roselle) گیاهی است یک ساله با بوته هایی به ارتفاع 2-3 متر، برگ هایی 3-5 وجهی سبز مایل به زرد که گل های زرد با کاسبرگ های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ ها به رنگ قرمز در می آید.
فوضی اظهار کرد: در بعضی کشورها از الیاف ساقه های آن در تهیه وسائل استفاده می شود، همچنین قسمت گل این چایی در واقع ترکیب پرخاصیت و خوشرنگی است حاوی اسید سیتریک، اسید مالیک، اسید استئاریک، آسکوربیک، آراشیدیک، پروتوکاتچوئیک و اسید هیبیسکوس، آنیس آلدهید، دِلفینیدین، سیانیدین، بتاکاروتن، بتاسیتوسترول، گالاکتوز، گاسیپتین، پکتین و کوئرستین بسیار پرخاصیتی است که معمولا به عنوان دمنوش استفاده می شود که قسمت گل این گیاه جمع آوری و خشک شده و به صورت دمنوش از آن استفاده می شود.
به گفته این کارشناس تغذیه، در کنار رعایت رژیم های غذایی سالم، تحرک، حذف نمک، غذاهای نمک سود و بسیار پرچرب و پرکالری، کاهش وزن مناسب و متناسب، پیشگیری از چاقی و چاقی شکمی به خصوص در سنین بالا و همچنین استفاده کردن از یک سری دمنوش های گیاهی می توانیم به کاهش عوارض پرفشاری خونی کمک کنیم.
وی شرح داد: چای ترش نوشیدنی گیاهی است که هم به صورت دمنوش ها و هم به صورت سردنوش قابلیت مصرف دارد و می توانیم از این ترکیب بسیار خوشرنگ و پرخاصیت استفاده و آن را جایگزین چای سیاه کنیم.
سارا فوضی مطرح نمود: چای تُرش یکی از دمنوش های گیاهی پرخاصیت است که در کاهش فشارخون، کاهش قندخون و حتی کلسترول خون تاثیر بسزایی دارد.
وی اضافه کرد: چای انواع مختلفی دارد از جمله چای سیاه، چای سفید و چای قرمز یا همان چای تُرش، که چای تُرش خواصی بسیار متمایز از دیگر چای ها دارد زیرا چای تُرش حاوی ترکیبات اسید سیتریک، ویتامین ث، آنتوسیانین و همچنین حاوی آنتی اکسیدان قرمز بسیار خوشرنگی است که در کاهش فشار خون، چربی خون و قندخون نیز موثر است.
این کارشناس تغذیه در ادامه اظهار کرد: فشار خون بالا که به عنوان قاتل خاموش نیز شناخته می شود که سطح سرمی فشار خون در افراد در سطح طبیعی عدد 120 روی 80 میلی متر جیوه متغیر است که البته مسائلی همچون سن و شاخص توده بدنی در تشخیص سطح نرمال فشار خون در افراد مورد بررسی پزشکی قرار می گیرد.
وی ادامه داد: چای تُرش یا چای مالمیر یا چای مکی که همان چای قرمز است که از کاسبرگ گیاه چای تُرش تهیه می شود، در بسکمک از مناطق دنیا به صورت نوشیدنی سرد و گرم مصرف می شود که در آمریکای لاتین و جامائیکا بسیار متداول بوده و به عنوان گل جامائیکا و حتی در شمال آفریقا به نام چای سودانی و حتی در مصر هم به چای مکی معروف است.
فوضی مطرح نمود: همانطور که از نامش پیداست مزه این دمنوش تُرش بوده و معمولا با اضافه کردن یک مقدار عسل می توان این ترکیب را مصرف کرد همچنین این دمنوش به خاطر ویتامین ث که در خود دارد در کاهش سرماخوردگی نیز موثر است. اما توصیه اکید بر این است که حتما قبل از مصرف هرگونه دمنوش گیاهی با مشاورین داروهای گیاهی و کارشناسان طب گیاهی مشورت لازم انجام گیرد.
به گفته وی، می توان در تمام فصول سال از دمنوش چای تُرش بصورت سرد و گرم استفاده کرد زیرا یکی از ترکیبات گیاهی پرخاصیتی است که در کاهش پرفشاری خون و کلسترل خون بسیار موثر است.
سارا فوضی در ادامه گفت: چای تُرش علاوه بر خواص بی نظیری که دارد در درمان گرفتگی های قاعدگی بانوان، استرس، اضطراب، افسردگی و همچنین در هضم غذا بسیار مفید است، همچنین اگر از این نوشیدنی به صورت سردنوش استفاده شود بسیار خنک نماینده بوده و به شدت به ورزشکاران مصرف آن توصیه می شود، همچنین به دلیل ترکیبات پرخاصیت و آنتی اکسیدان قرمز رنگ که همان ترکیبی از بتاکاروتن و بتاسیانین است که به کاهش وزن در افراد کمک می کند.
وی اضافه کرد: اگر از آن دسته افرادی هستید که به دنبال راهی برای کاهش وزن بوده و یا دارای کبد چرب و کلسترول خون بالا هستید، مصرف دمنوش چای تُرش ترکیب پرخاصیتی برای شما است.
فوضی اشاره کرد: توجه داشته باشید که این گیاه طعمی گس دارد و افرادی که به ادویه هایی همچون دارچین، میخک، جوز هندی و زنجبیل حساسیت و آلرژی دارند نباید از این دمنوش استفاده نمایند.
سارا فوضی بیان نمود: چای تُرش به دلیل طبع سردی که دارد معمولا در فصل های گرم سال هم به عنوان سرد نوش می توان از آن استفاده کرد.
موارد منع مصرف چای ترش
به گفته وی، از آنجا که چای تُرش در درمان بیماری فشارخون و کاهش پرفشاری خون موثر است، توجه داشته باشید که افرادی که از فشارخون نرمال برخوردارند نباید از این ترکیب استفاده نمایند زیرا سبب ایجاد ضعف، سرگیجه، رخوت و سبکی سر در افراد خواهد شد.
این کارشناس تغذیه توصیه کرد: به هیچ وجه مصرف چای تُرش برای بچه ها توصیه نمی شود چون سیستم فیزیولوزیک بدن بچه ها متفاوت بوده و باعث کاهش فشار خون شدید در آن ها می شود.
وی اضافه کرد: به هیچ عنوان مصرف همزمان داروهای گیاهی و شیمیایی توصیه نمیشود زیرا باعث ایجاد تداخل دارویی میشود و به همین دلیل به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
فوضی تاکید کرد: افرادی که از مسائل سیستم گوارشی همچون زخم معده و ورم معده رنج می برند نباید تحت هیچ شرایطی از این دمنوش استفاده نمایند.
فوضی اشاره کرد: توجه داشته باشید که این گیاه طعمی گس دارد و افرادی که به ادویه هایی همچون دارچین، میخک، جوز هندی و زنجبیل حساسیت و آلرژی دارند نباید از این دمنوش استفاده نمایند.
وی یادآور شد: این دمنوش برای بانوان باردار و شیرده به هیچ وجه توصیه نمی شود و همچنین افرادی که به هر دلیلی به داروهای گیاهی حساسیت دارند نیز از مصرف این دمنوش باید پرهیز نمایند.
موارد مصرفی چای ترش
فوضی موارد مصرفی چای تُرش را اینگونه مطرح نمود و گفت: این دمنوش برای جلوگیری و پیشگیری بسکمک از بیماری ها همچون پرفشاری خون، کبد چرب و کاهش کلسترول خون طبق پروتکل مصرفی سه ماهه آن بسیار موثر است.
وی در ادامه اضافه کرد: برای افرادی که بیماری فشارخون دارند البته با رعایت پروتکل های بهداشتی و پزشکی، برای کسانی که از داروی پرفشاری خون استفاده می نمایند و دوز دارویی آن ها بالا نیست در کنار رعایت رزیم غذایی و حذف نمک می توانند از دمنوش های گیاهی استفاده نمایند.
به گفته این کارشناس تغذیه، چای تُرش از خاصیت ضد باکتریایی بالایی برخوردار بوده و ضد سنگ کلیه و مثانه است و در کنار همه این ها خاصیت ضد سرطانی نیز دارد و به دلیل ترکیبات رنگدانه ای بسیار خوشرنگی که دارد برای جلوگیری از یبوست موثر است.
سارا فوضی از دیگر موانع مصرفی چای تُرش را اینگونه برشمرد و گفت: افرادی که از داروهای خاصی استفاده نمی نمایند و خوردن این دمنوش برای آن ها مشکل جدی را به دنبال نخواهد داشت می توانند برای کنترل سلامت و عدم ابتلا به پرفشاری خون از چای تُرش استفاده نمایند.
طرز تهیه دمنوش چای ترش
وی در خصوص طرز تهیه این دمنوش پرخاصیت اظهار کرد: برای مصرف آن ابتدا برگ های چای تُرش را با آب سرد شست وشو داده و برای یک استکان متوسط حدود یک قاشق مرباخوری از گلبرگ های چای تُرش را در لیوان های مخصوص دمنوش ریخته و در مرحله بعدی از قسمت صافی لیوان های دمنوش آب جوش بریزید و با گذاشتن درب ظرف اجازه دهید حدود 10 دقیقه بماند، اگر در ظرف های مخصوص دمنوش این ترکیب را تهیه می کنید و بعد از گذر 10 دقیقه صافی ظرف را برداشته و عصاره تغلیظ شده و در قسمت لیوان آن قرار گرفته است.
فوضی اضافه کرد: اما اگر برای تهیه دمنوش از ظرف های دمنوش استفاده نمی کنید پس از گذر 10 دقیقه، ترکیب را از صافی عبور داده و عصاره آن را که چای قرمز و خوشرنگی است به دست می آید، دقت داشته باشید که از این ترکیب در حدود 30 الی 45 دقیقه بعد از نهار استفاده نمایید. بعد از حدود 2 الی 3 ماه با رعایت پروتکل های مصرفی آن تاثیرات مثبت آن را خواهید دید.
به گفته این کارشناس تغذیه، اگر طعم تُرش چای شما را آزار می دهد می توان مقداری نبات یا عسل را به این ترکیب اضافه کرد.
فوضی اظهار داشت: توجه داشته باشید که به هیچ وجه با معده خالی و بدون خوردن ترکیبات غذایی چای تُرش ننوشید زیرا باعث کاهش فشار خون شدید شده و مسائلی را به وجود خواهد آورد.
وی در سرانجام یادآورشد: چای تُرش همچنین خاصیت ضدپیری داشته و به سلامت پوست کمک خواهد کرد، همچنین گلبرگ های چای تُرش حاوی ویتامین ث بوده و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین خاصیت ضدباکتری و ضد ویروسی و ضد التهابی دارد.
منبع: همگردی