رونمایی از وصیت نامه تختی در سالروز تاسیس موزه ملی ورزش
به گزارش انجمن های سایه، نخستین موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک 31 اردیبهشت ماه سال گذشته با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری، بعضی نمایندگان مجلس، مقامات ارشد ورزشی، قهرمانان و پیشکسوتان ورزشی در محل کمیته ملی المپیک گشایش یافت و امروز (دوشنبه) در نخستین سالروز گشایش این موزه آثار ارزشمند دیگری با حضور مقامات ارشد ورزشی کشور جمع آوری و بعضی هم رونمایی می گردد.
تندیس استاد تقی عسگری دارنده نخستین مدال تاریخی و پدر شیرجه ایران، محمد نصیری دارنده سه مدال بازی های المپیک و محمدرضا ذهتاب پیشکسوت وزنه برداری امروز در محل موزه رونمایی می گردد و بعضی فدراسیون ها هم آثار ارزشمند خود را به این موزه هدیه می کنند.
گشایش موزه در واقع یکی از آثار ماندگار کمیته ملی المپیک در دوره کنونی ریاست سیدرضا صالحی امیری به شمار می رود. با انتصاب حسن رنگرز به عنوان نخستین مدیر موزه او با اقدامی ارزشمند و با نصب پلاک افتخار ایران بر سر دَر منازل قهرمانان المپیک و پارالمپیک در ترویج فرهنگ پهلوانی و اخلاقی سهمی به یادگار بگذارد.
مسوولان کمیته ملی المپیک در گام نخست با حضور در منازل علی میرزایی پیشکسوت و دارنده برنز وزنه برداری المپیک 1952 هلسینکی و نقره و برنز مسابقه های دنیای 1951 میلان و 1954 وین، محمد نصیری سرشت دارنده 3 مدال طلا، نقره و برنز بازی های المپیک و پنج مدال طلا، یک نقره و 2 برنز در رقابت های دنیای و سه نشان طلا و یک نقره بازی های آسیایی، امامعلی حبیبی عسگری دارنده نخستین مدال طلای المپیک ایران، محمد مهدی یعقوبی پیشکسوت کشتی و دارنده مدال نقره المپیک 1956 ملبورن و برنز قهرمانی دنیا در سال 1951 هلسینکی، ابراهیم جوادی ستاره کشتی ایران و دنیا و دارنده پنج مدال المپیک و دنیا (4 مدال طلا و یک برنز المپیک)، منصور برزگر قهرمان دنیا و نایب قهرمان المپیک و علی اکبر حیدری پیشکسوت کشتی آزاد و دارنده نشان برتر بازی های المپیک 1964 و نقره بازی های آسیایی 1966 پلاک افتخار را بر سر درب خانه هایشان نصب کرد.
رنگرز مدیر سابق این موزه در ادامه فعالیت های خود برای تقویت موزه در جهت بین المللی شدن چند محور ترسیم نموده که نخست زیرساخت سخت افزاری موزه و دوم مستندسازی ساختار اداری موزه است.
به لحاظ آسیب شناسی در جریان تاریخی ورزش کشور مسئله ای وجود دارد که خیلی از سیاست ها محصول کار کارشناسی بوده و دغدغه هم وجود داشته است. متاسفانه تغییر و تحولات مدیریت کلان کشور با فرایندها و رفتارهای برگشت پذیر همراه شده است. به همین دلیل و با توجه به الزامات قانونی نشست هیات مدیره و هیات امنا موزه تشکیل شد که مجموعه ای از وزیران و معاونان و مدیران ملی دستگاه های مختلف که ورزش در آن تاثیر گذار است، حضور دارند که اساسنامه آن در 28 ماده و 12 تبصره تصویب شد تا از این طریق موزه به فراخور هر دوره فعالیت خود را تداوم دهد.
ثبت سه هزار آثار در موزه
تا به امروز سه هزار اثر در این گنجینه جمع آوری و 90 درصد اشیا ثبت و شناسنامه صادر شده است. مجسمه های متعلق به دنیا پهلوان غلامرضا تختی دارنده یک طلا و 2 نقره المپیک و 2 طلا و نقره دنیا در کشتی آزاد، عبدالله موحد دارنده پنج مدال طلای دنیا و یک طلای المپیک در کشتی آزاد، رسول خادم دارنده 2 طلا و یک نقره دنیا و یک طلا و یک برنز المپیک در کشتی آزاد، بهداد سلیمی دارنده یک نشان طلای المپیک و 2 طلا، یک نقره و یک برنز دنیا و سه طلای بازی های آسیایی در وزنه برداری و مرحوم سیروس قایقران کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران بخشی از ویترین این موزه را تشکیل دادند.
همچنین بخشی از موزه به افتخارات زنان ایران اختصاص دارد که در سه بخش مجزا به آن پرداخته شده است. یکی از این ویترین ها به بازی های اسلامی زنان اختصاص دارد.
طبقه اول موزه به تاریخ المپیک و پارالمپیک می پردازد که این بخش شامل معرفی المپیک باستان و نوین، فلسفه المپیک نوین، معرفی آرمان ها، نمادها و نشان های المپیک، گاه شمار بازی های المپیک و پارالمپیک، معرفی ورزش های المپیک و پارالمپیک تابستانی و زمستانی است.
طبقه دوم موزه ورزش به معرفی تاریخ کهن ورزشی ایران تا به امروز پرداخته که شمال تاریخچه تربیت بدنی و ورزش در ایران، معرفی ورزش های ملی نظیر زورخانه، چوگان و کشتی، تاریخ شفاهی ورزش ایران و نمایش مدال ها و جام های قهرمانی اهدایی است.
رونمایی از وصیت نامه تختی
در این مراسم برای نخستین بار از وصیت نامه مرحوم دنیا پهلوان تختی رونمایی شد. این وصیت نامه توسط فرزند وی و به صورت امانی در اختیار موزه ملی ورزش گذاشته شده است.
متن وصیت نامه تختی چه بود؟
بسم الله الرحمن الرحیم
از حیث عباده الوحی و الصلاه و السلام محمد صلوات الله الخیر و بعد قال الله تبارک تعالی فی محکم کتاب الکریم. چون پرنده روح شربت ناگوار مرگ را چشیدنی و جامه نارسای موت را پوشیدنی و باید برای این سفر دور و دراز تهیه زاد و توشه و توفیق ربانی و تاکید سبحانی شامل حال آقایی غلامرضا تختی فرزند رجب بشماره شناسنامه 500 از بخش طهران ساکن تجریش میدان عزادوله کوچه ژاله شماره 108 شده و در حال صحت بدن و کمال عقل و شعور و در حالیکه تمام آمادگی شرعیه و عرفیه از وی نافذ بود بعد از اقرار به حقانیت خداوند متعال و تصدیق بر رسالت حضرت خاتم الانبیا محمدبن عبدالله و شهادت بر خلافت و امامت حضرت علی ابن ابی طالب علیه السلام و یازده فرزند ائمه معصومین و اقرار بما جاء النبی فی کتابه و سنة نبیه و سنة خلفائه در مقام انشاء وصیت برآمد وصی شرعی و قائم مقام قانونی خود قرار داد برادر ابوینی خود آقای محمد مهدی تختی به شماره شناسنامه26095 از بخش طهران قیم بر صغار خود قرار داده آقای مهندس کاظم حسیبی فرزند حاج محمد را که پس از آنکه نامبرده دعوت حق را لبیک و اجابت گفت اولا (این قسمت ناخوانا است) هفت و چهلم و سال موصی را از ثلث مشاراله به مصرف برساند
و ثانیا و برای جمع آوری، ماترک موصی که طبق اقرار نامبرده در حال حاضر اموال غیر منقول عبارت است از یک قطعه زمین مرزوعی پلاک شماره بیست واقع در احمدآباد لواسان که به توضیح برگ مالکیت یکصد و ده هزار ریال تقودیم شده. چهارده ساعت و نیم از پانزده ساعت آب در گردش هفت شبانه روزی از قنات احمدآباد لواسان شماره بیست و پنج مبلغ که بین چهارده هزار ریال در برگ مالکیت تقویم شده.
3 دانگ مشاع از یک قطعه باغ مرکبات محصور و مشجر بمساحت ده هزار هکتار اصل واقع در قشلاقی سومی بموجب سند شماره 24222 دفترخانه یک چالوس که بتوضیح سند مرقوم شش دانگ که بین یکصد هزار ریال تقویم شده است.
دیون مسلمه موصی را از ماترک موصی پرداخت نمود و پس از پرداخت دیون بقیه ثلث ترک موصی متعلق به آقای محمد مهدی تختی (وصی مذکور) و خواهر ابوینی موصی بعنوان خدیجه تختی به شماره شناسنامه 13057 و نرگس تختی به شماره شناسنامه 13056 که هر دو از بخش طهران می باشند و باید بتملک آنها داده گردد و بقیه ماترک موحی را پس از وضع دیون و ثلث مذکور بین وروث موصی تقسیم کنند.
و موصی نامبرده از آقای مهندس کاظم حسیبی قیم صغار استدعا نمود که سرپرستی امور صغیر و یا صغار نهایت تلاش را نمود و از هیچگونه مساعدتی که شرعا و قانونا برای قیم مشخص شده دریغ و مضایقه ننماید و نیز بدینوسیله از وصی و دو خواهر خود تقاضا نمود که در همه مورد خداوند متعال را شاهد و ناظر دانسته و در وصیت از صغیر یا صغار موصی بطوریکه در شان عمو و عمه می باشد کوتاهی و دریغ ننماید و برای اخذ حق ثبت ثلث، ماترک موصی بمبلغ هفتاد و پنج هزار ریال تقویم و این تقویم فقط از نظر حق الثبت موثر است به تاریخ شانزدهم دی ماه یک هزار سیصد و چهل و شش خورشیدی برابر پنجم شوال یک هزارو سیصدو هشتادو هفت قمری
محل امضا غلامرضا تختی با احراز هویت موصی تمام
منبع: گردشبان