خداحافظی با نفت و گازوئیل
به گزارش انجمن های سایه، ثریا روزبهانی ـ خبرنگار: بخش روستایی کن در پهنه غربی و در حریم شهر تهران واقع و از 13 روستا به نام های سولقان، واریش، وردیج، کیگا، سنگان بالا، پایین و وسط، طالون، رندان، امامزاده داود(ع) و کشارها تشکیل شده است.
این محدوده روستایی با پایتخت فاصله بسیار اندکی دارد، اما تاکنون از برخی از امکانات رفاهی و خدماتی محروم مانده است. بعد از سال ها اکنون بستر مناسبی برای تأمین سوخت دائمی این روستاها ایجاد شده و به همین دلیل ماشین آلات و ادوات گازرسانی، کوه و دره را شکافتند و لوله های قطور آماده شدند تا گرما را راهی خانه های روستایی کنند. چراکه این بخش از پایتخت آب و هوای سردسیری دارد و راه رسیدن گاز به آن از دل کوه و سنگ می گذرد. اگر عملیات گازرسانی به این 13روستا به پایان برسد، 12 هزار نفر از روستاییان از گرمای گاز طبیعی استفاده و با نفت و گازوئیل خداحافظی می کنند. برای بررسی شرایط گازرسانی در این بخش به روستاها سرزدیم و در این باره با دهیاران آنها همصحبت شدیم. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر از فرایند اجرای این عملیات و موانع موجود به سراغ احمد صابری بخشدار کن رفتیم و با او هم گفت وگو کردیم.
کمتر از 3سال قبل نخستین خط انتقال گاز به روستای سولقان آمد و عملیات واگذاری اشتراک در محدوده روستایی حریم پهنه غرب تهران آغاز شد. همچنین 14بهمن سال 97 هم عملیات گازرسانی به روستاهای وردیج و واریش به پایان رسید و با اجرای 10هزار و 600مترمربع شبکه گذاری، 416 خانواده از نعمت گاز بهره مند شدند. کم کم علمک های گاز در هر کوچه و خیابانی از روستاها سربرآورد.
دیگر روستاهای این بخش مانند سنگان ها که شامل سنگان بالا، پایین و وسط و باغدره هم پیشرفت های قابل توجهی داشته اند و تا نیمه بهمن اهالی این روستاها هم از نعمت گاز برخوردار خواهند شد و مانند گذشته دیگر برای تأمین سوخت سختی نخواهند کشید. اینجا سختی کار گازرسانی باوجود اینکه حریم شهر تهران محسوب می شود بیشتر از نقاط شهری است، اما با همه این مسائل هیچ چیزی نتوانسته در این مدت مانع خدمت رسانی به ساکنان این روستاها شود. حتی عملیات گازرسانی در روستاهایی مانند امامزاده داود(ع) ، کیگا و طالون که راستاشان کوهستانی و سخت است هم آغاز شده، اما ممکن است در مقایسه با دیگر روستاها باتأخیر به بهره برداری برسد. مجتبی فتحعلی دهیار قدیمی امامزاده داود(ع) درباره گازرسانی به این روستا می گوید: روستای امامزاده داود(ع) موقعیت حساسی از نظر جغرافیایی و زیارتی دارد. این روستا کوهستانی و زائرپذیر است و در 9 ماه از سال بیش از480نفر به طور ثابت در این روستا سکونت دارند. همچنین بیش از 40هزار گردشگر و زائر هم در فصل های بهار، تابستان و ابتدای پاییز به این روستا سفر می کنند، اما با توجه به این تعداد جمعیت عملیات لوله گذاری تا محدوده پارکینگ اجرا شده و هنوز به داخل بافت روستا امتداد پیدا نکرده است. تاکنون اهالی برای گرم کردن خانه هایشان از بخاری های برقی استفاده می کردند که آن هم به علت نوسانات برق در این محدوده جواب نمی دهد. به همین خاطر مجبور هستند از وسایل گرمایشی نفتی کمک بگیرند. شرایط در روستای کیگا هم به همین شکل است. حتی علاوه بر خانه های اهالی، مدارس این روستا که دانش آموزان هر دو روستا به آن می فرایند هم با بخاری نفتی و برقی گرم می شود. متأسفانه این روستاها به پایتخت چسبیده است، اما هنوز خانه های اهالی بوی نم و نفت می دهد. او اعتقاد دارد عملیات گازرسانی باتوجه به راستاهای حفاری نشده و احتمال بارش برف، امسال تمام نخواهد شد.
- سرعت بخشی در فرایند اجرای عملیات
سنگان بالا، پایین، وسط و باغدره از جمله روستاهای حریم پهنه غرب تهران هستند که عملیات گازرسانی به آنها از اردیبهشت آغاز شده است. اکنون این عملیات تا مرحله جانمایی فشارشکن پیش رفته و اهالی منتظرند تا علمک های گاز هم نصب شود. رضا ملانوروزی دهیار روستای سنگان بالا می گوید: بیش از 2هزار نفر در روستاهای سنگان سکونت دارند. عملیات گازرسانی در سنگان ها به کندی در حال اجراست. اگر این گونه پیش برود نزدیک به 2ماه هم علمک گذاری طول خواهد کشید و بعد از آن اهالی می توانند لوله کشی و اتصالات داخلی را به لوله اصلی گاز متصل کنند. احتمالاً با یک حساب سرانگشتی عملیات گازرسانی در این روستاها تا شب عید طول می کشد. همچنین محمد رحیمی دهیار روستای سنگان پایین به جمعیت 509 نفری این روستا اشاره می کند و می گوید: سنگان پایین به نسبت دیگر سنگان ها از تعداد جمعیت بیشتری برخوردار است. تنها مدرسه و مرکز درمانی هر 4 روستا، در سنگان پایین واقع شده و این مراکز هم برای گرم کردن فضا از شوفاژ و سوخت گازوئیل استفاده می کنند. به همین خاطر باید اجرای این عملیات تسریع پیدا کند.
- خانه هایمان گرم است
اهالی روستاهای واریش و وردیج نزدیک به یکسال است که از نعمت گاز شهری بهره می برند و دیگر ترس تمام شدن نفت بخاری یا کپسول گاز و سرما کشیدن را تجربه نمی کنند. سعید رضاصالحی دهیار روستای واریش در این باره می گوید: متأسفانه نبود امکانات زندگی همچون گاز باعث شده است روستا رشد چندانی نداشته باشد. بسکمک از جوانان روستاهای حاشیه البرز ترجیح می دهند برای زندگی به شهر بفرایند چون اینجا شرایط زندگی سخت است و امکانات وجود ندارد. مسلماً گازرسانی در بخش مسکونی روستا می تواند شرایط مناسبی برای زندگی در روستا ایجاد کند. اکنون به 90درصد از ساکنان روستا انشعاب واگذر شده و اهالی از گازشهری استفاده می کنند، اما محاسبه قبوض گاز برای ساکنان مانند مناطق شهری مسائلی را به وجود آورده است. باید این هزینه گاز مصرفی براساس اقلیم کوهستانی و محدوده حریم محاسبه شود. طول پروژه گازرسانی در روستاهای وردیج و واریش 12 کیلومتر است.
- 830 کیلومترمربع وسعت بخش روستایی کن است و بخش قابل توجهی از این مساحت به باغ های میوه اختصاص دارد. به همین خاطر شغل اغلب ساکنان کن، کشاورزی و باغداری است.
- 3957 خانوار با اجرای عملیات گازرسانی به روستاهای تحت پوشش بخشداری کن از نعمت گاز بهره مند می شوند.
- بازگشت به روستا
بخشداری در تلاش است تا زیرساخت های مورد نیاز را مهیا و کاستی ها را برای توسعه روستاها برطرف کند. از جمله این اقدامات می توان به انجام عملیات زیرساخت شبکه انتقال گاز به مناطق روستایی که در دستور کار بخشداری قرار گرفته است، اشاره کرد. روستاهای واریش و وردیج در بخش غربی با جمعیتی حدود هزار نفر و 11 روستای دیگر از جمله سولقان با جمعیت 500 نفری، کشار علیا و سفلی با هزار و 500 نفر، سنگان بالا، پایین و وسط حدود 4 هزار نفر، رندان700 نفر، طالون 300 نفر، کیگا 800 نفر و امامزاده داود(ع) 300 نفر روستاهای این بخش را شامل می شود. بخشدار کن اعتقاد دارد گازرسانی به روستاها علاوه بر افزایش رفاه در این مناطق منجر به ایجاد امید به زندگی و اشتغالزایی در روستاها شده و یکی از عوامل مهاجرت معکوس به حساب می آید. او در این باره می گوید: خدمت رسانی و بهره مندی روستاییان از امکانات مطلوب زندگی به خصوص برخورداری از گاز شهری در روستاها می تواند در بازگشت اهالی به مناطق روستایی تأثیر چشمگیری داشته و احتمال سکونت دائمی آنها را در این نقاط بیشتر کند. چراکه اغلب ساکنان روستاها به شغل باغداری مشغولند و عموماً باغداران تمایل دارند برای حفظ و همچنین جمع آوری محصولاتشان، به صورت مداوم در باغاتشان حضور داشته باشند. روستا کانون تولید است و هرچه در این مناطق خدمت رسانی بیشتری صورت گیرد زمینه تولید ثروت نیز فراهم می شود و آسیب ها نیز کاهش می یابد.
- گاز به سنگان ها می رسد
اهالی برخی روستاهای پهنه غربی پایتخت از حداقل امکانات ضروری مانند گاز محروم اند. در این روستاها خانوارهای بسکمک زندگی می کنند و تاکنون برای گرم کردن خانه هایشان از نفت، گازوئیل یا کپسول های گاز استفاده می کردند. از سال گذشته ساکنان برخی از این روستاها لحظه شماری می کنند. اینکه امسال بر خلاف سال های گذشته دیگر خانه هایشان همیشه گرم است و نگران تمام شدن کپسول گاز یا آمدن ماشین توزیع نفت نخواهند بود. احمد صابری بخشدار کن از اجرای عملیات گازرسانی به روستاهای پهنه غربی پایتخت خبر می دهد و در این باره می گوید: عملیات گازرسانی در روستاهای سولقان، واریش و وردیج اجرا شده است و اکنون ساکنان این روستاها از این نعمت بهره مند شده اند. دهه فجر سال گذشته هم کلنگ گازرسانی به دیگر روستاهای بخشداری کن به زمین زده شده است. به همین دلیل در روستاهای سنگان ها که متشکل از 4 روستای سنگان بالا، پایین، وسط و باغدره است هم عملیات لوله گذاری اجرا شده و علمک گذاری و نصب کنتور مرحله بعدی برای گازرسانی است. این عملیات به صورت پروژه ای اجرا می شود و با توجه به این اقدامات، تاکنون در این محدوده 27کیلومتر در روستاهای واریش و وردیج و حدود 10 کیلومتر لوله کشی گاز اجرا شده است. با احتساب زمان و امکانات موجود و پیشرفت 80درصدی این پروژه امیدواریم تا بهمن امسال روستاهای سنگان ها هم از نعمت گاز برخوردار شوند، اما از سویی دیگر ممکن است امسال عملیات گازرسانی به برخی از روستاهای تحت پوشش بخشداری کن مانند کیگا، رندان و طالون با توجه به مسائل و سختی هایی همچون صعب العبور و کوهستانی بودن راستا روستاها و همچنین بارش برف و باران به پایان نرسد و این عملیات به سال آینده موکول شود.
منبع: همشهری آنلاین