ترامپ، گرفتار در گودال عمیقِ سبک مذاکره اش با ایران

به گزارش انجمن های سایه، هانس بیندیک در میلیتری تایمز نوشت: بیشتر رئیس جمهورهای آمریکا در دوره معاصر حداقل در یک جنگ خارجی مشارکت داشته اند. به نظر می رسد که دونالد ترامپ نیز در راستا تقابل نظامی با ایران قرار گرفته است. باید توجه داشته باشیم که بعضی دولت های قبلی همچون جرج اچ دبلیو بوش و بیل کلینتون توانستند از جنگ های خلیج فارس و کوزوو پیروز خارج شوند. اما لیندون جانسون و جرج دبلیو بوش با آغاز جنگ های غیر عاقلانه در ویتنام و عراق خاطره بدی از خود به جا گذاشتند. جنگ ترامپ با ایران نیز همچون جنگ ویتنام و عراق در بین مردم آمریکا طرفداران کمی خواهد داشت.

ترامپ، گرفتار در گودال عمیقِ سبک مذاکره اش با ایران

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: ظاهرا آقای ترامپ از خطرات درگیری نظامی در منطقه مطلع است و تاکید می نماید که تمایلی به جنگ با ایران ندارد. او پیشنهاد دیدار مستقیم با ایران را مطرح نموده و حملات اخیر علیه نفت کش های تجاری در خلیج فارس را کم اهمیت جلوه داده است. او سپس حمله تلافی جویانه ارتش در واکنش به سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا را لغو کرد اما تنش بین دو کشور همچنان ادامه دارد.

سبک مذاکره آقای ترامپ، او را در گودال عمیقی گرفتار نموده است که به راحتی نمی تواند از آن خارج گردد. ترامپ توافق هایی که دوست ندارد را پاره می نماید. او کوشش دارد با تهدید و قلدری از موضع قدرت مذاکره کند. رئیس جمهور سپس کوشش می نماید بحرانی را که خودش خلق نموده است، حل و فصل کند. در نهایت آقای ترامپ در خصوص نتیجه نهایی مذاکرات خود اغراق میکند و توافق معمولی حاصل شده را به عنوان یک پیروزی بزرگ برای کشورش جشن می گیرد. شاید این سبک مذاکره در کسب کار سابق آقای ترامپ یعنی املاک ثمربخش باشد. اما رویکرد او در قبال چین، کره شمالی و ایران نتیجه معکوسی به همراه داشته است.

آقای ترامپ سال گذشته از توافق برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام خارج شد، اگرچه نهادهای اطلاعاتی آمریکا در گزارش های خود پایبندی ایران به این توافق را تایید کردند. ترامپ سپس دوباره تحریم های بانکی و نفتی ایران را اعمال کرد. اما رهبران ایران اعلام نموده اند که بعضی تعهدات خود در چارچوب برجام را به حالت تعلیق درمی آورند. ایران به زودی از سقف 300 کیلوگرم اورانیوم ذخیره شده عبور خواهد نمود. آن ها همچنین در ماه گذشته به چندین نفت کش در خلیج فارس حمله کردند. بدین ترتیب ممکن است ایران به زودی برنامه هسته ای خود را از سر بگیرد. مهم اینکه، مقامات ایرانی هرگونه پیشنهادی برای گفت وگو با ترامپ را رد نموده اند.

اگرچه هنوز فرصت کافی برای عقب نشینی دو طرف وجود دارد، اما احتمال تشدید تنش ها بالا است. در صورتی که ایران اقدامات تلافی جویانه خود را ادامه دهد، آمریکا باید رهبری یک ائتلاف منطقه ای برای باز نگه داشتن تنگه هرمز را بر عهده بگیرد. این اتفاق قبلا اتفاق افتاده است. رونالد ریگان در سال 1988 در طول جنگ ایران-عراق ناوهای جنگی آمریکا را برای اسکورت کردن نفت کش های کویت به خلیج فارس اعزام کرد. در نهایت نیروهای دو طرف به طور محدود با یکدیگر درگیر شدند. در این مدت متاسفانه یک هواپیمای مسافربری ایران نیز به اشتباه(!) مورد هدف نهاده شد.

جنگ نفت کش ها در دهه 1980 محدود بود، اما جنگ ترامپ می تواند به کل منطقه گسترش پیدا کند. ایران در سال 1988 درگیر جنگ با رژیم صدام حسین بود. اما ایران اکنون گروه های نیابتی زیادی در سرتاسر خاورمیانه دارد. لازم به ذکر است، ایران و روسیه روابط خوبی با یکدیگر دارند. از سوی دیگر، تهدیدات ایران میتواند انگیزه آمریکا برای هدف قرار دادن سایت های هسته ای این کشور را افزایش دهند. در این صورت نیروهای تحت حمایت ایران احتمالا تمام منافع آمریکا در منطقه را مورد حمله قرار می دهند و جنگ تمام عیار اجتناب ناپذیر خواهد شد.

لیندون جانسون و جرج دبلیو بوش جنگ های ایدئولوژیکی را برای شکست دادن کمونیسم در جنوب شرقی آسیا و سرنگونی رژیم صدام حسین در عراق آغاز کردند. آمریکا برای پیروزی در این نبردها به نیروهای زیادی احتیاج داشت. در مقابل، جرج اچ دبلیو بوش و بیل کلینتون جنگ های سریع تری را رهبری کردند. آن ها مراقب بودند که دامنه جنگ از کنترل خارج نگردد. هدف اصلی آن ها تغییر رژیم نبود و میزان تلفات نیروهایی آمریکایی در این جنگ ها محدود بود.

اما جنگ احتمالی ترامپ با ایران دارای یک جنبه ایدئولوژیکی قوی خواهد بود. جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ برای مدتی طولانی خواهان تغییر حکومت در ایران شده است.

بیل کلینتون و جرج اچ دبلیو بوش توانستند یک ائتلاف جنگی بین المللی برای کمپین های خود تشکیل دهند. این ائتلاف ها به جنگ های آمریکا مآغازیت بخشیدند. اما جرج دبلیو بوش و لیندون جانسون به طور یکجانبه عمل کردند که در نهایت به ائتلاف ناتو آسیب وارد کرد.

ترامپ احتمالا نمی تواند ائتلافی برای آغاز جنگ علیه ایران تشکیل دهد. بیشتر متحدان اروپایی از آمریکا به خاطر خروج از برجام و آغاز بحران کنونی انتقاد نموده اند. شاید تعدادی از آن ها حتی در کنار روسیه یا چین کمپینی علیه اقدام نظامی آمریکا تشکیل دهند.

لیندون جانسون و جرج دبلیو بوش تجربه زیادی در حوزه سیاست خارجی نداشتند و مشاوران آن ها نقش بزرگی در آغاز جنگ های مربوطه داشتند. لازم به ذکر است، ترامپ بدون شک اطلاعات زیادی در حوزه سیاست خارجی ندارد. در حال حاضر به نظر می رسد جان بولتون و مایک پمپئو در حال راهنمایی کردن سیاست ترامپ در قبال ایران هستند. مهم اینکه، این دو مقام آمریکایی سابقه طولانی در دشمنی با ایران دارند.

بنابراین در صورتی که جنگی بین ایران و آمریکا آغاز گردد، عاقبت خوبی برای منطقه و جهان به همراه نخواهد داشت. در صورتی که ترامپ برای افزایش احتمال پیروزی خود در انتخابات 2020 به دنبال یک پیروزی سریع در درگیری نظامی علیه ایران باشد، ممکن است اوضاع بر خلاف انتظارش پیش برود و محبوبیتش را در کشور کاهش دهد. با توجه به این شرایط، بهترین گزینه پیش روی ترامپ این است که با همکاری شرکای اروپایی خود به دنبال یک راهکار دیپلماتیک باشد.

منبع: انتخاب

به "ترامپ، گرفتار در گودال عمیقِ سبک مذاکره اش با ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترامپ، گرفتار در گودال عمیقِ سبک مذاکره اش با ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید